執死雞狀態: 耀才

之前講過有興趣買些耀才(1428),因為間野積極準備滬港通,如果抓到依個機會,生意可能做大幾倍,一直等緊佢公佈集資計劃。

琴晚終於等到公布供股,二供一,供股價1元,大股東葉茂林承諾會供外,還包銷一部份。節目時,自己覺得今日係可以試下執死雞,即係1蚊邊,比多幾仙博下。今朝收到唔少人問,跌到1.3元就跌唔落,間公司好強勢呀,係咪應該係時候追喇?

如果唔計主要股東佔的70.3%,其他股東揸緊3.33億股,而這班股東真的全部都會想供股嗎?假設兩成人唔想供股會沽貨出街,即係6,600萬股,今朝都係得2,000萬股成交,整個供股消息應該未消化完。點解係兩成呢?純粹係直覺,各位可有自己假設。

另一道力來源相信係,同上一次配股有關。今年初耀才配股比周大福個價就係1.3元,這個大位有買盤支持是正常的,但會唔會穿事後先知。

自己嘅策略就係,睇下道購買力吸唔吸得哂那堆沽盤,暫時保持「執死雞」狀態。如果成交股數突破7,000萬股後,股價仲守係1.3元,再睇大環境改變部署。

廣告
本篇發表於 投資事。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s