市之將亡必有妖股

繼續遵守止蝕唔止賺法則,把上一浪買入的彩星集團(635)以均價9.14元沽出(沽了兩天),蝕6%左右,下一個目標是天鴿(1980)了,望就望阿里集團上市時,有機炒一段出貨。

最近反思下半年港股投資組合,以回報率計,比美股及外匯組合差,明明這邊是升市,亦一早捕捉到先機,但就捉到鹿脫唔到角。好彩惠理、中銀香港、資本策略及香港小輪,4隻佔比較重的股份有12%至30%的回報頂一頂,否則今轉整體連一成回報都冇。這轉犯了一個致命錯誤,就係太貪心,每次出手唔夠嚴謹同耐性,值博率唔夠高時,都頻頻出手。

2014年仲有4個月,會有乜野事發生?滬港通消息出時,聯想到對中銀香港同惠理有利,然後到AH差價股,下一轉嘅主題係乜呢?

內地散戶鐿意聽消息炒股,無莊不歡,令人聯想起本地一眾妖股,會趁機搵食。近排見到鄧清河竟然向宏安(1222)提現金全購,諗緊本地妖股係咪好緊野,等新水再Cap一轉勁嘅。如果佢地保持住向下炒,兩億市值的股票賺盡都係一億幾千萬,反而向上炒獲利空間,可以拉到好闊,例如炒到上10億市值再殺落黎,一定比向下炒和味。

相應嘅部署就係,將15%至20%投資組合的錢分為5到10注,押到一堆妖股之上。這方面不是自己專長,所以都參考咗身邊好多人嘅意見。前日小注咗麥紹棠中建富通(138),止蝕放於0.85元。今日小注以0.51元入咗遠東系嘅遠東國際(36),原因又係上市公司已把舊有資產盡賣,大股東又放物業入公司,從而增加股權,止蝕放於0.45元。(這隻的靈感係睇Benny Chan早前地主會的Post而來)

炒妖股一定要記住,唔掂要斬,因為股價係會歸「零」的,沒有止蝕的心理準備,就唔好掂了。

(後記: 估唔到下午遠東國際已爆,上個月的經驗,這隻股爆一日就軟,所以唔好亂高追)

本篇發表於 投資事, 棋亮 並標籤為 , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s