五則投資事

近排又好忙,冇時間打文,以下係過去兩星期的Facebook短文,記下。

2014年8月20日

7月時利豐(494)分派出來的利標(787)上市,先是部份基金股東減持。然後發現這間公司的靈魂人物副主席Bruce Philip Rockowitz增持近0.9%,至持股2%。大股東馮國綸則小量增持,基金Sun Life Financial從8%減至7%以下,再掃返上10%以上,The Capital Group 亦先減後加至9%以上。

這堆需要申報的人士,都不約而同的加倉,令小弟覺得明日出的業績會有野睇,所以以2.01元入場短炒一轉。

2014年8月18日
何謂高沽?

每個人都有自己的性格,對某種機會,或某種距離的投資觸角,會被比人強。自己摸索多年,把握得最好的機會,都是以三至六個月的中期投資,所以採用買賣方法,都是配合捕捉這距離的。

今早到海昌(2255)爆上10%,收到兩位朋友問,目標價放於1.5元好不好?自己非常認同,Livermore的止蝕不止賺,let profits run。如果怕回調吃掉利潤,可以用止蝕盤放係1.46 – 8元左右,放低1-2%,博佢繼續上。假如大市由熊轉牛,爆頂的股票好多時短暫調整後會再上,估頂會好多時唔開心。

建議一讀: Jesse Livermore著作 How to trade in stocks

(更新: 已於1.48元沽出)

2014年8月15日
今日見到隻中移動(941)爆得咁勁,忍唔住手,細細注入咗另一隻終極藍燈籠和黃(13)即月110元認購均價0.24元,又係 X倍or Nothing。

2014年8月14日
今日會大執投資組合:
1) 嘉瑞(822)盈警,上半年最多虧損1200萬,大約與去年下半年相同,差過自已預期,睇錯了。這隻組合中表現最差的股票,今日睇位斬掉。

2) 日本開賭在望,睇位增持Dynam(6889)。

3) 地產股走勢差唔多,沽出9月到期的恒基(12)48元認購期權。

2014年8月13日
三條Q&As:

問: 康宏理財(1019)回到1.25元點算?

答: 跌穿1.25元,減一半,跌穿1.2元,再沽貨尾,小賺離場就算。

問: 海昌(2255)今日爆升,追唔追得過?

答: 小弟的蟹貨剛浮上水面,加上未有新消息,沒有其他睇法,揸埋中期業績(8月22日)再算。

問: 南方A50(2822)是否穩賺之選?

答: 除了政府補貼的iBond外,沒有投資是穩賺的,入市前一定要想風險。南方A50是捕捉內地股市走勢的ETF,如果睇好內地A股,可以諗下。

廣告
本篇發表於 投資事 並標籤為 , , , , , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s