短打雜記 (140623)

2014年6月23

今朝再試23400點,仲未升穿,已有戒心,點知下午就殺落黎,趁反彈8.85元沽新世界,106元沽新地(16)。幾隻大地產股都係賺約4% -11%,真係雞肋,其餘地產股仍然持有34,50,497,635。好彩,上星期五做咗套恒指Strangle,幫保一下。

 

今日跌乜?可能同佔領中環有關掛…

 

純粹猜測,之前托市大戶主要係新股承銷商,出貨大戶則係怕佔中逢高沽貨,上周未公投的數字,可能嚇到心血少的人。所以七一前睇戲的人會愈來愈多,上周大飛入新股的人就要小心了。

 

2014年6月20

今個月個市好似被點咗穴,高低波幅只有400多點。之前博的旺旺call同港交所put,睇黎都係變廢紙多。今日見到個VHSI創新低,報11.31點,搞到手痕開咗一對Strangle (long 23400 call & long 23000 put)博爆邊,成本約120點,睇到下星期五,打和位係23520同22800,VHSI抽返上13-4點就平倉。

即時Update於Facebook account

 

 

本篇發表於 General, 投資事 並標籤為 , , , , , , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s