都市麗人 並非佳人

內地「文胸」龍頭都市麗人(2298),有林志玲代言,牌面幾有睇頭。

都市麗人招股中間價係市盈率20倍左右,令人聯想起2006年上市的安莉芳(1388),上市時公司高增長市盈率是20多倍,第一盤數仍然唔錯,股價繼續炒高一倍有多,不過之後就增長放慢,估值每況愈下至近年不足10倍,連累股價向下調整。

咁都市麗人有冇得炒呢?睇返數據,2012年同店銷售增長7.3%,2013年4.9%,個Trend同大圍環境差唔多,都係增長放緩,上市後第一盤數「有驚無喜」多。

有人話,都市麗人似當年霸王(1338)肯洗錢請代言人,知名度高可能短炒一轉勁既。如果近排只有一兩隻新股招股,這個說法應該可以成立,但宜家十幾二十隻新股排隊上市「搶錢」,都市麗人最後只靠Chi-ling代言做gimmick,唔似值博。

2298

廣告
本篇發表於 投資事 並標籤為 , , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s