談賭馬

中學年代開始,身邊就有好多馬迷,可能因為一早中咗股票毒,沒有俾佢地嘅熱情感染到,過去廿幾年,可以用一隻手數哂賭馬嘅次數。

過去幾次買馬,係因為身邊有人收到「可靠」貼士,贏咗唔少錢,自己貪婪嘅心又起,諗住以玩樂性質玩下。事情發展又應驗咗「輸錢皆因贏錢起」,原本諗住最多輸哂一千銀就離場,但連中兩場後,信心大增,又入多咗錢,點知最後拎哂去鋪草皮同做善事。

琴日聽咗前匯豐大班劉爺嘅「佛學馬經」,真係當頭棒喝,練馬師同騎師各有角色,俾嘅貼士有幾「中肯」,大家心照。最有趣係,原來賭馬都有基本分析、技術分析同落注心法,聽落去同炒股票,非常接近。

歌仔都有得唱,爆冷肯定賠到飛起,咁點先可以買到爆冷嘅馬呢?劉爺就話
首先大部份人都估匹馬唔會跑贏,唔敢落飛買,賠率先會高,然後匹馬爆「狀態」贏出,咁先係贏錢之道。講落真係好似炒股,值博率高嘅股票,好少係熱門股。

過年得閒嘅話,不妨重溫吓劉爺28號講嘅「佛學馬經」,幾有啟發。(http://www.dbc.hk/#?programme-p29)

廣告
本篇發表於 棋亮 並標籤為 , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s