積極換貨

沽出股份: 冠華(539)、木薯(841)

今早兩隻持股,冠華(539)同木薯(841),承上周五盈利倍升的業績,裂口高開後,走勢一上一落。

冠華走勢較弱,加上買入原因不太強,率先沽出,微賺離場。隨後係木薯升穿1元關口後,沽壓轉大,加上發現長雄證券的沽盤,先沽一半,這批貨的回報大約37%。

收市前,再沽出四分之一,即現時只剩下昨天持貨量的四分之一。現時心態係「零成本」持有,用來放紙鳶,直至大市升浪完結才沽出。

換入目標: 惠理(806)、美聯(1200)
第一隻係上星期5.02元開始買入的惠理(806),今日5.24元再加注了。

買入原因係,純粹當佢係一隻無到期日的恒指Call。過去幾年,港股上上落落,但惠理旗下管理的資產,屢創新高,明顯係吸到新錢流入。

2004年: 23.2億
2005年: 24.8億
2006年: 45.2億
2007年: 73.0億
2008年: 32.1億
2009年: 55.1億
2010年: 79.3億
2011年: 71.5億
2012年: 85.1億
2013年10月底: 99億

惠理的收入主要有兩種,分別為管理費及表現費。前者按資產淨值乘以一個比率,大約夠交固定開支,後者則係旗下基金創新高後收的費用,遠比前者高。

valueparters(旗艦基金)

簡單咁講,過咗基金淨值高位後,間公司嘅盈利能力係倍數咁上,而突破25000點,就係依個久等了的大位。因此現時持貨不高下,追入惠理頂住數先。

第二隻係,好多人都忘記咗的美聯(1200),3D辣招後,二手成交死寂,最慘係DSD實施後,工商舖都死埋,可以話係全軍覆沒,上半年業績見紅,蝕1億多元。

然而,大股東黃建業今年大約買入了約2.8%的股份,持股量升至12.96%,遠多於2010年時的5.05%。另外香港永明金融亦有3月起,購入約2%股份,至7月底持股約7%。市傳香港置業前深港組總監繆宏邦創辦的Apex基金,亦於上月公佈,持有約7.31%。

提到一堆持股量的變化,只係想講大戶們已開始收貨。咁究竟有乜野「催化劑」,可一次過扭轉美聯的劣勢呢?

港樓一手成交量:
2011上半年: 659.7 億
2011下半年: 673.6億
2012上半年: 659.1億
2012下半年: 659.0億
2013上半年: 399.7億
2013年7月至10月: 160億

睇到依到有啲心灰,但過去一個月一手成交終於返黎,11月成交1000宗,金額係150億。發展商話就話,適應一手銷售條例後,銷售量好轉,但年尾個個都有追數壓力。12月多個新盤齊開,睇下可唔可以幫美聯轉勢喇!

(撰文時持有841、806及1200)

本篇發表於 投資事, 棋亮 並標籤為 , , , , , , , , , , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

1 Response to 積極換貨

  1. 引用通告: 檢討股票倉 | 投資怪傑

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s