信達國際的故事

話說上星期有位做分析員的朋友指,信達資產(1359)上市後,有資金向內銀收購不良資產,而子公司信達國際(111)將打包不良資產成為證券。就此母公司的不良資產就可做到貨如輪轉,信達國際亦分分鐘鐘,成為一間大型投行。

這個假說的證據係,信達國際今個月8號出咗份,提升持續關連交易上限的通告,從以往每年合共不足3000萬元,提升至4.5億元。有關變動於今早舉行的特別股東大會投票通過與否!

20131125_111_2

20131125_111睇返信達國際盤數,過去五年收入都係1億左右,仲要五年入面,有四年錄得經營虧損,現有業務嘅吸引力非常差。所以今日隻股票曾飆升六成,應該係反映緊朋友的假說,之後仲要停埋牌。

因為仲未得閒研究隻股票,一股都未買,今日睇到眼都突埋。股票最難玩之處,除咗忍受蝕錢之痛,就係忍受擦身而過,又捉不到的利潤。但仍然會留意依隻野,如果朋友的假說,再有證據去印證,今日好可能係一個大升浪的開始,這個故事要跟進下去。

當然仲有一個問題仍未解決,究竟乜野人會咁勇去接,打包出來的不良資產呢?資深人士就話,售賣金融產品,只需要話比買家知,會有第二三個傻仔去接就ok,唔洗真係賺錢。一言驚醒夢中人… ….

 
子公司信達國際: http://www.cinda.com.hk/c/about/about_profile.php

母公司信達資產管理: http://www.cinda.com.cn/Site/Home/CN

撰文: 棋亮

本篇發表於 投資事, 棋亮 並標籤為 , , , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s