買起同行的啟示: 小注冠華

同行如敵國?

琴日收市後,睇通告發現永義實業(616),係上個星期四五又入咗793萬股冠華(539),連同去年買入的582萬股,現時持有約0.81%。點解值得留意?

雖然間公司全名叫「永義實業」,上市時係成衣製造及貿易商,但大老闆官永義過去廿年,係股市搵嘅錢,應該遠多於做實業,他亦因抽水非常狼,被稱為「抽水大王」。永義孖寶,股價每隔一排,就跌90%以上,屬生人勿近級別。

Image

除咗永義實業外,另外一間永義國際(1218)今年7至8月,亦於場內買入約1995萬股,佔已發行股本約1.21%,即兩間公司已買入約2%的冠華股票。某程度上,冠華係永義實業嘅同行,但同行如敵國,咁樣掃對手股票,有乜野原因呢?

同行知得比人多
記得有次同位中原嘅小頭目傾開股票,佢話施生(老闆施永青)應該係炒美聯(1200)既高手,因為整個市場有幾大,中原食咗幾多,美聯賺幾多,無乜人會估得準過佢。唔知以上經驗,今次會唔會應驗,但下周五(11月29日),冠華就會公布業績,到時就知佢係到搞乜鬼。

另外值得一提,就係冠華一直都想賣走手上的成衣出口生意福源集團(1682),可是傾了數個月,至今亦沒有消息傳出。永義當中有沒有關係呢?暫時沒有找到證據,證明兩事是有關連的。

現時大股東人等持有約45%,鄧普頓投資基金揸16%,Delta Lloyd Asset 持有6%左右,街貨應該都唔多,如果真係有份好業績,或者成功賣出子公司,好可能有一爆。所以今朝小注(<5%)1.25元入咗冠華,並且潛水中… …

披露易: http://www.hkexnews.hk/di/di_c.htm

官永義抽水篇:http://realblog.zkiz.com/greatsoup38/22403

撰文: 棋亮

廣告
本篇發表於 投資事, 棋亮 並標籤為 , , , , , , , , , , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s