心態定輸贏

今日太陽報報道,90後淪賭徒全職炒股輸百萬。其實投資、投機同賭博有乜野分別呢??東華三院平和坊就綜合咗十項病態炒股特徵:

(一) 腦海充滿炒股的事情
(二) 越炒越大,甚至借錢炒
(三) 不炒股就會坐立不安
(四) 說謊隱瞞自己炒股行為
(五) 炒股影響工作、學習或與朋友及家人的關係
(六) 需借錢來紓解因炒股而引致的財政困境
(七) 為了籌集炒本作非法行為
(八) 用炒股逃避不開心的情緒
(九) 輸錢後再下注炒作,企圖贏錢
(十) 多次嘗試控制或減少炒股行為,但不成功

自己都有過幾項特徵,分享一下經歷。

中第一點時,多數係個倉,買得太多貨,而且仲要係好多大上大落嘅股票,心理壓力過大。解決方法係,沽返啲貨出街,或者分注買一些穩定啲嘅股票。

中第二點時,多數係一路贏錢,諗住從「量變」成為「質數」。舉個例,如果抱住搵多幾千蚊嘅心態去炒股,當真係搵到幾千蚊時,最多都係會諗去食餐好嘅。但當賺到幾萬銀時,就會諗「返成個月工」,都冇賺咁多,會唔會博一鋪,得咗「退休」。

中第八點時,都通常係賺錢時才會發生,好似係依個行為到搵到成功感。

中第九點時,係克服唔到面子同心魔問題,不能夠承接失敗,可能導致更失敗。

要在投資市場生存下來,修「心」,提升心理質素,係非常重要。

相關圖片:

Image

 

撰文: 棋亮

本篇發表於 投資事, 棋亮 並標籤為 , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s