不問價追 年宵攤位?

由11月4日起,一連三日,食環署將公開競投馬年15個年宵市場,提供逾2000個攤位。場內有一焦點係,明年維園年宵最大的快餐攤位,由專營婚宴場地及會所的飲食集團會所一號,以54萬元,破歷年最高價投得,遠高於去年的30萬,略高於前年的51萬。

投得的飲食集團(會所一號Club one),就計劃除咗售賣傳統魚蛋、燒賣等等小食外,就會推出賀年食品及糕點,定價於20至50元之間。以維園年宵為期7天計算,每日平均租金約7.7萬元。以每件食品的中間價35元計,即每日要賣出2200件才夠交租,再加埋人工、攤位佈置及食品成本,要賺錢真係一啲都唔易。

不過就咁講,佢地一路都有擺開婚紗展,相信今次轉戰年宵市場一定計好數。試諗一下,年宵佳節,人人心情較佳嘅時候,見到佢地集團精心佈置的攤位,自然會留下好印象,可能效益不比擺婚紗展差。如果再加一些Gimmick,分分鐘鐘做埋報紙頭條,省返唔少廣告費。

下年1月25日至31日,記住留意下佢地有乜搞作,一齊偷下師。

victoria

競爭攤位資料:

http://www.fehd.gov.hk/tc_chi/events/lnyf2014/index.html

會所一號:

http://www.clubone.com.hk/

撰文: 棋亮

廣告
本篇發表於 街頭事, 棋亮 並標籤為 , , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s