Bitstrips.誠哥.科網股

Facebook又有新潮流,一大堆得意公仔出現,個個朋友變咗做漫畫中嘅主角,唔通變哂做畫家??今次創造新潮流嘅,其實係應用程式Bitstrips。(http://www.bitstrips.com/)

Bitstrips的Facebook app係去年底誕生,去到今年9月底手機apps先放上Apple Store 同 Google play。當抵死漫畫遇上手機,立即變成社交網絡玩物,使用人數幾何級數飆升,不足一個月成為全球的潮物。不過「潮」又係咪等於賺錢呢?

時至今日Bitstrips仍然沒有business model,正確啲咁講,連係邊個身上搵錢都未定,但係已成功吸引到誠哥持有的維港投資(Horizons Ventures)投資。最抵死係,整個維港團隊已經Bitstrips咗… … (http://horizonsventures.com/#team)

Image (究竟佢係邊個?)

講返投資,Facebook上星期公佈,第三季數據都好有啟示。期內收入升六成至20.2億美元,增長主要來自手機流動通訊廣告,業務佔比也升至49%,遠高於一年前的14%,令盈利創下季度新高。

唔怪得香港隻隻科網股都話,發展手機程式業務,係未來主要目標!

撰文: 棋亮

廣告
本篇發表於 棋亮 並標籤為 , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s